Karta Praw Pacjenta

Poruszając się w systemie opieki zdrowotnej musisz pamiętać, że jako pacjent masz szereg praw i tylko od Ciebie zależy, czy będziesz z nich korzystać.

Masz prawo do:

• Natychmiastowego udzielenia Ci świadczenia zdrowotnego ze względu na zagrożenie życia lub zdrowia, niezależnie od okoliczności
  • Świadczeń zdrowotnych odpowiadających wymaganiom wiedzy medycznej, a w sytuacji ograniczonych możliwości udzielenia odpowiednich świadczeń – do korzystania z rzetelnej, opartej na kryteriach medycznych procedury ustalającej kolejność dostępu do świadczeń
  • Udzielenia Ci świadczeń zdrowotnych przez osoby uprawnione do ich udzielania, w pomieszczeniach i przy zastosowaniu urządzeń określonych wymaganiom fachowym i sanitarnym
  • Informacji o swoim stanie zdrowia
  • Wyrażenia zgody albo odmowy na udzielenie określonych świadczeń zdrowotnych, po uzyskaniu odpowiedniej informacji
  • Intymności i poszanowania godności w czasie udzielania świadczeń zdrowotnych
  • Udostępniania Ci dokumentacji medycznej dotyczącej Twojej osoby lub wskazania przez Ciebie innej osoby, której dokumentacja ta może być udostępniona
  • Zapewnienia ochrony Twoich danych zawartych w dokumentacji medycznej
  • Dostępu do informacji o prawach pacjenta
  • Wskazania osoby lub instytucji, którą zakład opieki zdrowotnej obowiązany jest powiadomić o pogorszeniu się Twojego stanu zdrowia, powodującego zagrożenie życia
  • Udzielenia Ci świadczeń zdrowotnych przez lekarza, zgodnie ze wskazaniami aktualnej wiedzy medycznej, dostępnymi lekarzowi metodami i środkami zapobiegania, rozpoznawania leczenia chorób, zgodnie z zasadami etyki zawodowej oraz należytą starannością