Dla pacjenta

Litotryptor Modulith SL20 firmy Storz Medical AG

• wysoki poziom dezintegracji kamieni dzięki nowoczesnemu generatorowi fali uderzeniowej o parabolicznym (stożkowym) kształcie
  • regulacja mocy pozwala na zabieg bez anestezjologa, a także na skruszenie kamieni niezależnie od twardości i lokalizacji ESWL jest nowoczesną metodą leczenia kamicy dającą możliwość uniknięcia operacji

Kamienie kruszone są falami ultradźwiękowymi. Zainstalowany w naszym Ośrodku aparat Modulith SL 20 firmy Storz Medical AG jest nowoczesnym litotryptorem trzeciej generacji. W odróżnieniu od aparatów poprzedniej generacji ze źródłem iskrowym jest on aparatem o źródle elektromagnetycznym i ma tę zaletę, że jest precyzyjniejszy, skuteczniejszy i bezpieczniejszy od aparatów ze źródłem iskrowym. Szwajcarska precyzja oraz bogate doświadczenia Ośrodka (ponad 14 lat i 20.000 leczonych pacjentów) dają gwarancje zabiegu medycznego na najwyższym poziomie światowym.

W zależności od wielkości i twardości kamienia oraz innych czynników indywidualnych wymagany jest jeden zabieg (rzadko więcej).

Statystyczna skuteczność zabiegów wykonywanych w naszym Ośrodku jest taka jak w ośrodkach zachodnioeuropejskich i wynosi:

• dla kamieni nerkowych: po pierwszym zabiegu 82%, po dwóch zabiegach 94%
  • dla kamieni moczowodowych: po pierwszym zabiegu 74%, po dwóch zabiegach 86%

Aktualne ceny zabiegów:

• zabieg podstawowy – zł
  • dodatkowy I – zł
  • dodatkowy II – zł

W br. nie mamy zawartego kontraktu z Narodowym Funduszem Zdrowia, dlatego NFZ nie pokrywa kosztu zabiegu.
Oczekiwanie na zabiego do 7 dni od daty rejestracji. Niezależnie od tego przypadki naprawdę pilne załatwiane są na cito poza kolejnością.

INFORMACJA POZABIEGOWA

Wskazówki dla chorych po kruszeniu złogów metodą ESWL.

1. Chorzy po zabiegu otrzymują recepty na leki (sposób przyjmowania jest zapisany w Karcie Informacyjnej).
  2. Wydalaniu piasku z nerki mogą towarzyszyć bóle kolkowe (nawet z nudnościami i wymiotami), najbardziej dokuczliwe w ciągu kilku pierwszych dni po zabiegu. Chory otrzymuje receptę na środki przeciwbólowe, a w razie ich nieskuteczności winien zgłosić się do Pomocy Doraźnej lub szpitala pełniącego dyżur.
  3. Krwiomocz występujący w dniu zabiegu jest zjawiskiem częstym i powinien ustąpić po kilkakrotnym oddaniu moczu.
  4. Warunkiem wydalenia fragmentów jest utrzymanie wysokiej diurezy tzn. wydalenie ponad 2,5 l moczu na dobę. Wymaga to picia odpowiednio dużej ilości płynów (wody przegotowanej, słabej herbaty, lekkiego naparu z ziół moczopędnych, wody mineralnej „Jan” lub „Dąbrówka”). Wskazane jest kontrolowanie ilości dobowej moczu poprzez jego zbiórkę. Warto też oglądać mocz lub oddawać go przez gęste sito (gazę), obserwując ilość wydalanego piasku. UWAGA: Chorzy z nadciśnieniem, niewydolnością krążenia, chorobą wieńcową powinni zachować ostrożność przy przyjmowaniu dużej ilości płynów. Należy często kontrolować ciśnienie krwi i w razie jego wzrostu konsultować z lekarzem.
  5. Może wystąpić podwyższona temperatura ciała. Jeżeli temperatura wzrasta powyżej 38°C lub pojawią się dreszcze – wymaga to natychmiastowej konsultacji urologa.
  6. Ważne jest przestrzeganie zaleceń zawartych w Karcie Informacyjnej oraz wykonywanie ćwiczeń usprawniających eliminację piasku takich jak:
    • leżenie na lewym lub prawym boku (w zależności od lokalizacji złogu)
    • schylanie się, głębokie skłony
    • leżenie z biodrami uniesionymi wyżej (zwisy głową w dół)
    • pływanie, chodzenie po schodach, podskoki
  7. Ćwiczenia te należy łączyć z oklepywaniem lub masażem wibracyjnym.
  8. W wyznaczonym czasie należy wykonać kontrolne badanie USG mające na celu ocenę odpływu moczu z nerki oraz kontrolne zdjęcie RTG dla oceny skuteczności wydalenia kruszonego kamienia karta kontrolna

KRUSZENIE KAMIENI NERKOWYCH PRZY POMOCY FALI AKUSTYCZNEJ (LITOTRYPSJA) U OSOBY ZE STYMULATOREM SERCA

Litotrypsja jest często stosowaną metodą leczenia kamicy moczowej, w której fale ciśnienia przewodzone przez ciało (fale akustyczne) rozkruszają kamienie. Generowanie fali uderzeniowej w najnowszych litotryptorach może być sterowane zespołami QRS, a okres „refrakcji” litotryptora wynosi 300-500 ms. Litotryptory mogą interferować ze stymulatorem głównie przez fale elektryczne (możliwość przeprogramowania stymulatora). Niebezpieczne dla chorego może być przechwycenie sterowania wyładowań litotryptora przez kanał przedsionkowy stymulatora dwujamowego; zakłócenia elektromagnetyczne wywołane generacją fali mogą hamować kanał komorowy stymulatora [1-3].
Przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności nie ma jednak przeciwwskazań do litotrypsji.

Zalecany tryb postępowania u osób ze stymulatorem, u których istnieje potrzeba wykonania litotrypsji:

1. kontrola układu stymulującego przed rozpoczęciem leczenia; bezpośrednio przed aplikacją energii przeprogramowanie stymulatora dwujamowego do programu VVI oraz wyłączenie funkcji adaptacji częstości;
  2. zachowanie maksymalnego odstępu ogniska litotrypsji od stymulatora;
  3. pełna kontrola układu stymulującego po zabiegu i powrót do początkowego programu stymulacji.