HOME KINO FOTOGRAFIA ARTYKULY KONTAKT

FOTOGRAFIA ULICZNA

Galeria Pauza i Partnerzy zapraszaja do odwiedzenia wystawy Street Photography Now.

Po ogromnym warszawskim sukcesie wydarzenia przyszla kolej na jego krakowska edycje. Wernisaz wystawy odbedzie sie w ramach Festiwalu Warsztaty Sztuki Fotografii juz 21 stycznia 2012 r. w Galerii Pauza.
Prace eksponowane beda w przestrzeniach Galerii Pauza i Pauzy (Kraków, Florianska 18 - I i II pietro) oraz w Centrum Obslugi Ruchu Turystycznego (Kraków, Powisle 11) od 22 stycznia do 29 lutego 2012 r.

odmladzajace serum – czytaj wiecej
Mloda cera

Street Photography Now | Fotografia Uliczna Tu i Teraz

Fotografia uliczna jest wlasciwie reportazem. Moze tez byc zdjeciem pamiatkowym czy wzietym prosto z albumu rodzinnego. Wlasciwie nie musi sie zdarzac na ulicy, w miescie, ale nawet w glebi lasu czy na pustkowiu. Wspólczesnie nurt tej fotografii – na pewno dokumentalnej i choc czesto trudno w to uwierzyc – absolutnie prawdziwej – porywa robiacych zdjecia na calym swiecie.

Na wystawie zostana zaprezentowane prace m.in. takich autorów jak:
Christophe Agou, Narelle Autio, Maciej Dakowicz, David Gibson, Bruce Gilden, Thierry Girard, Andrew Z. Glickman, Siegfried Hansen, Nils Jorgensen, Martin Kollar, Jesse Marlow, Jeff Mermelstein, Joel Meyerowitz, Mimi Mollica, Trent Parke, Martin Parr, Gus Powell, Mark Alor Powell, Paul Russell, Otto Snoek, Matt Stuart, Ying Tang, Nick Turpin, Alex Webb.

Zajrzyj do nas

Prezentacji wystawy przeszlo 30 najlepszych swiatowych fotografów ulicznych wg wyboru Sophie Howarth i Stephen'a McLaren'a (autorów albumu o tym samym tytule) towarzyszyc bedzie ekspozycja polskiej fotografii, do zapoznania, z która serdecznie zapraszamy.

Obok zdjec „ze swiata, zza granicy” pokazujemy nasze (i nie tylko) podwórka i zaulki. Oczami – glównie mlodych ludzi, nie zawsze zajmujacych sie zawodowo fotografia. Jedni poczuwaja sie do kontynuowania drogi Eliotta Erwitta czy Roberta Doisneau, inni powoluja sie na nieskazenie niczym Henri Lartigue. Jeszcze inni wychodza zza biurka o godzinie 16, wiadomo – gdy najpiekniej swieci slonce – poddajac sie rytmowi miasta.

Autorzy polskiej czesci:
Piotr Bulas, Kuba Ceran, Rafal Chojnacki, Damian Chrobak, Maciej Dakowicz, Tomasz Desperak, Mariusz Forecki, Magda Galas, Wojciech Grzedzinski, Robert Jaworski, Anna Klosek, Wlodzimierz Krzeminski, Tomasz Kulbowski, Lukasz Kus, Adam Lach, Nel Lato, Tomasz Lazar, Jerzy Lapinski, Michal Macioszczyk, Zbigniew Marczewski, Bartosz Matenko, Szymon Michna, Krzysztof Miller, Krzysztof Panek, Kacper Pempel, Bart Pogoda, Przemyslaw Pokrycki, Pawel Piotrowski, Rafal Rafalski, Pawel Repetowski, Piotr Rygielski, Tomasz Rykaczewski, Katarzyna Sagatowska, Mateusz Sarello, Rafal Siderski, Michal Skrzypczak, Konrad Smolak, Agnieszka Sym, Szymon Szczesniak, Tomasz Szerszen, Jacek Szust, Przemyslaw Wajerowicz, Jan Wajszczuk, Aleksander Wasilewski, Magdalena Wdowicz-Wierzbowska, Tomasz Wiech, Andrzej Wiktor, Artur Alan Willmann, Swiatek Wojtkowiak, Mateusz Zglinski, Pawel Glogowski, Bartek Wrzesniowski i Jarek Zuzga

Komos ryzowa artykul
Ciekawe rzeczy w sieci!

Wystawa zorganizowana we wspólpracy z:

Warsztatami Sztuki Fotografii, Fundacja .DOC, Krakowskim Biurem Festiwalowym, Third Floor Gallery z Cardiff, University of Wales w Newport oraz wydawnictwem Thames & Hudson.

Partnerzy i patroni:
fotoblogia.pl, Gazeta Wyborcza, Magazyn FOTO, Polski Druk, Radiofonia

© 2017 Fundacja Pauza. Wszelkie prawa zastrzezone.